Adres

Breaking

9 Aralık 2014 Salı

Bulut Atlası (Cloud Atlas 2012) filmi hakkında

Bulut Atlası (Cloud Atlas 2012) filmini izledim. 

Filmin yapımcıları Matrix ve V for Vendetta gibi kült filmlerin yapımcıları Wachowski kardeşler imiş. Namıssız herifler filmde eşcinsellik de eklemeselerdi iyi olurdu. :D


Film çok karışık ve internetteki yorumlardan okuduğum kadarıyla da kimse pek bir şey anlamamış. Ben de anladığımı iddia etmeyeceğim. :D Ben gördüğüm ve anladığım şeyi söyleyeyim:

Film tarih boyunca birbirine paralel olarak aynı kişilerin oynadığı aynı role dikkat çeker. Farklı tarihlerdeki kişiler, aslında hep aynıdır ve farklı tarihlerde de oynadıkları roller aynıdır.

Tarih hep tekerrür eder. Tarihöncesi en ilkel yaşam ile bilim ötesi en gelişmiş yaşam içiçedir. Bilinen en eski insanlık suçu yamyamlıktır. En ilkel toplumlardaki yamyamlık en gelişmiş toplumlarda da aynen devam etmektedir.

Bir tarafta amacı insanlık olmayan zalim ve değişmez kurulu düzen, diğer tarafta eninde sonunda aydınlanan, bu zalim düzene karşı koyan ve, insanlığı kölelikten kurtaran insanlık ruhu. Bu insanlık ruhu geçmiş dönemde siyahi bir köleyi azat ederken kurgusal gelecekte kapsülde klonlanan insanlığı kurtarır. Yaptığın iyilik ve yaptığım kötülük en nihayetinde yine sana döner ve tarihini olduğu gibi geleceğini de şekillendirir.
İnsanlık geçmişte olduğu gibi gelecekte de dini inançlarını sürdürür. Dua ve umut her zaman var olacak. Kadim insanlar kendileri gibi bir köle iken kurtulan ve insanlığın kurtuluşu için umut olan; isyan sonrası yakalanıp idam edilen Sonmia'ya (son-mia son: oğul, mia: maya dünya yada tanrı. burada İsa'ya gönderme var) taparlar. Kurgusal gelecekte ise aslında Sonmia'nın bir tanrı olmadığı anlaşılır. Yine de din ve dua vardır. Ölüm ve cennet daha iyi bir yaşam için bir kapıdır.

Filmin sonunda uzak bir gezegende torunlarına hikayeler anlatan büyükdede oturduğu ağaçlık bir yer için, "burayı seviyorum, çünkü köyüme benziyor" der. Geçmiş ile gelecek, başlangıç ile son, evvel ile ahirin arasındaki kopmaz bağa dikkat ediniz.

Filmin bir yerinde Carlos Castaneda'nın kitaplarından bahsedilmesi de keyifli idi.

Maruf Çetin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

middle ad